Sök
Foto: Christopher Hunt, Text: Sophie Tisell

Hotell med historia

Hemtrevlig lyx och tårta till frukost. Med sina två boutiquehotell har familjen Pettersson från Vadstena tagit småstaden till Stockholm.

Bellmanrummet i Hotel Frantz vinkällare. I det dunkla ljuset vittnar tegelklädda väggar
om fastighetens långa historia.
– Där du sitter nu har Bellman druckit portvin med Årstafrun, berättar den nyblivne borgaren och Hotel Frantz ägare Bengt Pettersson.

Det är inte första gången en borgare styr över den anrika byggnaden på Södermalmstorg. 1691 köptes fastigheten av borgaren Peter Mynder som anlade tobaksspinneri här. Men de allra flesta känner nog huset som Hotell Anno 1647, som välkomnade sina första gäster på 1890-talet. Den ikoniska hotellskylten pryder fortfarande taket och skräddarmästaren Frantz Bock som lät bygga fastigheten 1647 har namngett det nya
hotellet.
– Vi har sparat precis allt vi kunde och som har någon form av kulturhistoriskt värde. Det var ingen lätt renovering, men det var viktigt för oss att bevara huset och dess historia. Och det är ju kul att det är en borgare i byggnaden igen!

Sedan förra året är Bengt Pettersson medlem i Stockholms Borgerskap, efter att ha blivit
tipsad av en vän.
– Jag tycker att det är en fin verksamhet – att man både kan hjälpa andra och få hjälp. Sen är det bra att man delar ut stipendier till barn och barnbarn, och så uppskattar jag arbetet med äldrevården. Dessutom är det kul att få vara en del av en organisation som funnits så länge.

Boutiquehotellet Frantz slog upp dörrarna 2018 och inrymmer 48 unikt inredda rum. I hotellgruppen ingår även Hotel Ruth, som öppnade 2021 i korsningen Surbrunnsgatan och Döbelnsgatan.

Ägaren Bengt Pettersson har en lång erfarenhet inom branschen. 1986 köpte han sitt första hotell i Vadstena och sedan dess har han drivit hotell i både Motala och Linköping innan flytten gick till Stockholm 2017.
– Jag tror att många hotellierer ute i landet har tankar om att driva hotell i Stockholm. I
en storstad är det generellt mer tryck och bättre beläggning. En av mina drivkrafter har varit att jag tröttnar efter kanske tio år. Då behöver jag se något nytt, åka till en större stad, få nya utmaningar.
Bengts fru, Helene Pettersson, smyger in i rummet.
– Vi behövde något nytt och var redo för Stockholm, säger hon.

Makarna har arbetat ihop sedan slutet av 80-talet och i dag är döttrarna Ellen och Tea
också en del av familjeföretaget. Ellen är vd för Ruth, Tea för Frantz. Mamma Helene basar över frukosten och pappa Bengt är övergripande ansvarig.
– Pappa är ett väldigt bra stöd. Han coachar oss – med allt från hur man hanterar personal till hur man ska tänka ekonomiskt. Dessutom påminner han oss om att allt inte behöver vara så allvarligt och att det mesta går att lösa, säger Ellen.

Blir det aldrig familjebråk?
– Jo, vi har ganska högt i tak så det kan bli ordentliga diskussioner. Men vi blir också sams väldigt snabbt. Jag tror att vi har lika mål och värderingar i grunden, säger Ellen och Tea instämmer.
– Men Ellen och jag har fortfarande väldigt mycket av en syskonrelation, och när vi bråkar
känns det fortfarande som när vi var små. Men nu är vi inne på fjärde året och det har blivit mer naturligt att arbeta ihop.

Att familjen valt att driva hotell på just Södermalm och i Vasastan är lite av en slump.
– Vi har samma fastighetsägare som i Linköping och när han tittade på objekt hittade han det som nu är Frantz. Jag var förbi och kollade, men det fanns ingen hiss, så jag tackade nej. Sen pratade jag med Stockholmskollegor som sa att jag var dum i huvudet. Det var ’the shit’ tyckte de. Det tog ett halvår att övertala fastighetsägaren att vi skulle få köpa det, säger Bengt och ler mot sina döttrar.
– Och när andra dottern skulle in i hotellbranschen var jag tvungen att köpa ett till.

Tävlar ni om vilket hotell som går bäst?
– Ja, och jag tror att pappa vill att det ska vara lite tävling, säger Ellen och Bengt nickar.
– Det är alltid bra med tävling! Familjen är enig om att det finns fördelar med att ha drivit hotell i mindre städer innan man etablerar sig i Stockholm.
– Vi har tagit småstaden till storstaden och tänker framför allt småstadsmässigt när det
kommer till service och att ta hand om gäster, säger Bengt.
– Ja, om man shoppar i Stockholm känns det ibland som att man ska vara tacksam över att ens släppas in i butiken. Vi vill att våra gäster ska mötas av en varm känsla – och känna att vi är tacksamma över att de kommer till oss, tillägger Ellen.

Frukosten har också blivit en viktig del av konceptet. På både Frantz och Ruth står alltid
gräddtårta och alkoholfritt bubbel på menyn.
– Vi ser frukosten som restaurangens garderob. Äta frukost är det sista du gör på ett hotell, och även om du inte kommer ihåg hotellvistelsen har hjärnan registrerat en positiv känsla när du går därifrån, menar Bengt.

På kort tid har både Frantz och Ruth blivit välbesökta hotell, av såväl affärsgäster som
privatpersoner. Men det var en tuff start. Frantz öppnade 2019 och Ruth köptes samma
år. Några månader senare slog pandemin till.
– Nu är vi på väg att ha återhämtat oss från pandemin kan man säga. Men det var en jättejobbig tid. Vi hade inga gäster och eftersom vi renoverade i början fick vi inga bidrag, berättar Bengt.
– Det var tur att samhället kom i gång så pass snabbt efter att restriktionerna släppte och att vi sen fick i gång verksamheten fort, säger Ellen och fortsätter:
– Jag tror också att ett positivt arv från pandemin är att fler börjat bo på hotell i sin egen stad.
– Dessutom känns det som att intresset för hotell är större över lag nu, menar Tea. Och då kanske den typ av hotell som vi driver, där man kan inspireras av inredningen eller konsten. Hotell har blivit mer än bara övernattning, det ska vara en upplevelse.

Har ni planer på fler hotell?
– Hade det inte varit för pandemin hade vi nog redan haft fler. Vi har blivit lite försiktigare, men tittar alltid efter intressanta fastigheter som passar in i gruppen, säger Bengt Pettersson.

Bengt Pettersson

Ålder: 63 år.

Familj: Frun Helene, 55 år, barnen Erik, 39 år, Ellen, 31 år, och Tea, 29 år.

Gör: Äger boutiquehotellen Hotel Frantz och Hotel Ruth i Stockholm.

Bor: Motala.

Borgare sedan: 2023.