Sök

Från Borgare till Borgare

Tack vare en generös donation instiftas ett nytt stipendium till ungdomar inom bostadsutveckling. Vi träffar vd Pia Clark som berättar om Ansgarius-stipendiet.

Utan gåvor skulle Stockholms Borgerskap inte vara vad det är i dag. Det konstaterar vd Pia Clark när vi träffar henne på kontoret på Borgarhemmet, en byggnad som förmodligen inte ens skulle existera utan en väldigt givmild borgare.
– Traditionen av donationer och gåvor går lika långt tillbaka som Borgerskapet har funnits. Från Abraham Grill och Georg Fredrik Diedrichsson på 1700-talet till nu, säger Pia. Och det är fantastiskt att många fortfarande vill vara med och hjälpa till.

Familjen Grill har bidragit till Stockholms Borgerskap på olika sätt i 300 år och Diedrichsson skänkte 10 000 riksdaler och en 12,5 hektar stor tomt på Södermalm. Det är just där vi nu träffar Pia, men hösten 2022 är anledningen det nya Stockholms Borgerskaps Ansgariusstipendium. Det instiftas tack vare en donation på 450 000 från familjen Ansgarius, och ska delas ut i ett antal stipendier. Dessa ska gå till ungdomar som studerar eller arbetar för att utveckla bostaden i någon form.
– Det är otroligt roligt att dela ut ett nytt stipendium, säger Pia Clark.

Exakt vilka som kan söka stipendiet eller hur stora de enskilda summorna blir är inte helt definierat.
– Arkitektstuderande, inredningsarkitekter och kanske möbelsnickare, alla främjare av utformningen av bostäder. Vi inrättar en kommitté med riktigt spännande namn inom den här sektorn, och de i sin tur gör urvalet av stipendiater.

Familjen Ansgarius kommer från Småland där man har drivit företag inom villautveckling och Pia Clark ser paralleller till en annan generös smålänning, Jacob Fagerberg.
– Han föddes i en fattig torparfamilj 1769 och tillbringade barndomen med att gå mellan gårdarna och be om mat. Som 15-åring gick han hela vägen till Stockholm och blev lärling hos en sadelmakare.
Jacob Fagerberg begav sig också till Sankt Petersburg och London för att lära sig mer om hantverket och när han kom tillbaka till Stockholm blev han snart sadelmakaren nummer ett. Han byggde upp en ordentlig förmögenhet, som han testamenterade till både sina gamla hemtrakter och till en pensionsinrättning för ”fattiga borgare, borgaränkor och borgares oförsörjda barn”. Han ville ge tillbaka.

Under Borgerskapets paraply finns det åtta separata stiftelser som kommer från den här typen av donationer, och de delar alla ut någon form av stöd till borgare.
– Jag tror att det känns extra bra att hjälpa till i svåra tider, och för de som har resurser och ambitioner att bidra är Borgerskapet ett bra alternativ, säger Pia. Och det går alltid direkt fram.
Redan från nästa år kommer Ansgarius-stipendiet att öppna för ansökningar. Men vad händer efter tre år?
– Jag hoppas på en fantastisk utveckling och att de vill fortsätta att jobba med detta, säger Pia Clark.
Det nya stipendiet har ingen koppling alls till Stiftelsen Stockholms Borgerskaps Enkehus och Gubbhus, men Pia kan inte låta bli att tänka på Borgerskapets hjärtefråga.
– Det vore ju väldigt roligt om någon av studenterna skulle specialisera sig på seniorboenden!