

Mina sidor
Boendet ligger på Högalidsgatan 28, med Högalidskyrkan som granne och en vacker utsikt över Stockholms inlopp. Boendet är fördelat på fem våningsplan med totalt sju enheter och två inriktningar. En somatisk inriktning (Enkehuset) – för gäster med ökade fysiska vård- och omsorgsbehov och en demensinriktning (Rozelia hemmet) – för gäster med nedsatt kognitiv förmåga.
Boendet har totalt 74 lägenheter i storlekar från 23–70 kvm, med planlösningar som varierar från 1-3 rum. Alla lägenheter är utrustade med garderob och badrum med dusch. Boendet är ett av få boenden i Stockholm som välkomnar både singelboende och även parboende, på somatisk inriktning.
Boendet har en stor trädgård med gemensam uteplats i anslutning till entréplan och gemensamma balkonger som vetter mot gatan och boendets innergård, där det arrangeras aktiviteter, tillställningar och uppträdanden för gästerna året om. På entréplan finns flera gemensamma utrymmen, inklusive en stor matsal, ett bibliotek, en salong, ett aktivitetsrum och en mindre gästmatsal som kan hyras av gästerna. Varje våningsplan har sitt eget gemensamma utrymme i form av en hisslounge som används vid måltider och för umgänge.
För gäster med fysiska vård- och omsorgsbehov har boendet 50 lägenheter med eget badrum och antingen pentry eller kök. Lägenheterna varierar i storlek från 23 till 78 kvadratmeter och finns som 1-3:or. Det finns även möjlighet till parboende.
För gäster med nedsatt kognitiv förmåga har boendet 24 lägenheter på 23–32 kvadratmeter med eget badrum och gemensamt kök och vardagsrum.
På boendet erbjuds både individuella aktiviteter och gruppaktiviteter som anpassas efter gästernas behov och önskemål. Varje vecka presenteras ett aktivitetsschema på entréplan och de olika våningsplanen, där gästerna kan välja bland olika aktiviteter. Boendet bjuder regelbundet in artister och underhållare för att skapa stämning och glädje. Högtider som jul och midsommar firas med extra omtanke – gäster och personal klär upp sig och kökspersonalen dukar upp vackert i stora matsalen där festliga måltider serveras. Även födelsedagar och donationsluncher firas med stil för att göra tillfällena minnesvärda.
Exempel på tillställningar: Grill- och pubafton, kräftskiva, Nobeldagen, donationslunch, fettisdagen, lussefirande med luciatåg.
Exempel på aktiviteter: Musik och rörelse, högläsning, yoga, boule, utevistelse, pianokonsert, bingo och fredagsdrink.
För många gäster är måltider en av dagens stora höjdpunkter och därför lägger personalen stor vikt vid att göra dem till en trivsam upplevelse. Alla måltider tillagas av boendets egen kökspersonal, med fokus på näringsrika och välsmakande rätter av hög kvalitet. Personalen utbildas i att skapa trevliga måltidsupplevelser, med fokus på vacker uppläggning, lagom stora portioner och en lugn måltidsatmosfär. Målet är att varje måltid ska kännas meningsfull och njutbar. Vi serverar frukost, lunch, eftermiddagsmål, middag och kvällsmål/nattmål och gästerna väljer själva vilka måltider de vill delta i.
Se veckans måltiderStiftelsen Borgerskapets Enkehus och Gubbhus vård- och omsorgsboende var det första boendet att certifieras enligt Silviahemmets palliativa vårdfilosofi. Detta innebär att all personal oavsett yrkesroll har utbildning i demensvård via Silviahemmet. För att behålla certifieringen sker omcertifiering vart tredje år.
Boendet deltar i kvalitetsregistret Svenska palliativregistret, som verkar för god vård i livets slutskede, samt i Senior Alert som är en del av Sveriges Kommuner och Landstings satsning ”Bättre liv för sjuka äldre” och BPSD som syftar till att kvalitetssäkra och utveckla vården för personer med kognitiv sjukdom/demenssjukdom.
Utöver detta genomgår alla medarbetare en intern utbildning inom Service och bemötande som kallas ”Service i världsklass” och utgår från Stockholms Borgerskaps ledord: Professionell, Omtanke, Engagemang och Trygghet.
För att bättre förstå hur gäster och anhöriga upplever verksamheten genomförs regelbundet enkätundersökningar av Socialstyrelsen. Enligt mätningar från 2024 är:
Resultaten från brukarundersökningarna är offentliga och kan läsas i sin helhet på Stockholms stads hemsida.
Personalens arbetssätt bygger på ett salutogent synsätt, där fokus ligger på att se det friska hos varje gäst och att anpassa omvårdnad och stödinsatser efter gästens individuella förmågor och behov, för att skapa en vardag som känns meningsfull och trygg. Samuel är undersköterska på stiftelsens vård- och omsorgsboende och beskriver sitt jobb som det mest värdefulla jobb han kan tänka sig.
Lär känna fler inspirerande medarbetareStiftelsen Borgerskapets Enkehus och Gubbhus har varit en trygg hand för Stockholms äldre i över 300 år. Idag driver stiftelsen Stockholms Borgerskaps vård- och omsorgsboende där professionell personal erbjuder personcentrerad omvårdnad med fokus på varje gästs unika behov.
Läs mer om stiftelsenFör att få plats på vård och omsorgsboendet behöver du ett biståndsbeslut från Stockholms stad. Alternativt kan du som söker lägenhet med somatisk inriktning ansöka om en plats som privatbetalande, kostnaden motsvarar stadens omsorgsersättning på cirka 2.200 kr/dygn exklusive hyra och måltider.
Undrar du något om boendet eller stiftelsens arbete? Vi har samlat svaren på vanliga frågor för att du enkelt ska hitta den information du söker. Om du inte hittar svaret är du varmt välkommen att kontakta oss direkt.