För Grosshandelssocieteten står utbildning och entreprenörskap i centrum.
Ända sedan starten 1736 har Grosshandelssocieteten verkat för Stockholms näringsliv, sjöfart och utbildningsväsende. Men för nära fyra sekel sedan såg huvudstaden annorlunda ut. Grosshandlare satt på en stor makt och hade ett viktigt uppdrag som remissinstans i näringspolitiska frågor. Med alla beslut att fatta och affärer att stå i växte behovet av en egen mötesplats. Lösningen blev att bygga Börshuset, som stod färdigt 1776 och sedan dess varit en viktig samlingsplats för borgare. Så sent som i maj i år höll Grosshandelssocietet sitt styrelsemöte i den pampiga byggnaden i Gamla stan.
Men Grosshandelssocieteten står faktiskt bakom fler byggen än så, till exempel Hotell Rydberg vid Gustav Adolfs torg, som kom till tack vare en generös donation av grosshandlaren Abraham Rydberg.
Mycket har hänt sedan grundandet och i takt med att världen och Stockholm förändrats har även societeten skiftat fokusområden. Stockholms Grosshandelssocietet är föregångare till Stockholms Handelskammare och vid deras bildande 1902 befriades man från flera tunga uppgifter.
– Man får inte glömma att vi vid grundandet var den enda näringslivsorganisationen i Stockholm, och så ser det ju inte ut längre. Därför har en viktig fråga för oss blivit att hjälpa ungdomar att skaffa sig en utbildning och att stötta entreprenörskap, säger Tommy Adamsson, som sedan 2006 är styrelseordförande i Stockholms Grosshandelssocietet.
I arbetet med att främja utbildning delar man i dag ut flera stipendier. Går vi ännu längre tillbaka i tiden var stiftelsen medgrundare till Frans Schartaus Handelsinstitut och man har även en koppling till Handelshögskolan eftersom grosshandlarna var viktiga donatorer när skolan startades. På många sätt kan man se likheter mellan dåtidens grosshandlare och dagens entreprenörer.
– Vi letar hela tiden efter nya sätt att stötta entreprenörer på. Vi har tidigare samarbetat med Norrsken och det hoppas jag att vi kan fortsätta med. Vi för också en dialog med KTH, i hopp om att hitta ett liknande upplägg som med Handelshögskolan, säger vice ordförande Patrik Salén och fortsätter:
– Eftersom societeten har en lång historia av att främja Stockholms sjöfart har vi också ställt oss frågan hur vi kan hitta en hållbarhetsinriktad och entreprenöriell twist på det arbetet.
Stockholms Grosshandelssocietet delar årligen ut resestipendier till borgares anhöriga samt till studenter på Handelshögskolan och Frans Schartaus Handelsinstitut.
– Intresset för att ansöka om stipendier har vuxit enormt. När jag började engagera mig i Grosshandelssocietet hade vi fem, sex sökande och nu delar vi årligen ut över 160 stipendier. Om man ska arbeta i näringslivet är det viktigt med internationella erfarenheter, säger Tommy Adamsson.
Patrik Salén håller med.
– Som ungdom är det förstås en del av mognadsprocessen att ge sig ut, få nya intryck och vistas i en annan miljö. En internationell erfarenhet bidrar både till personlig utveckling, och att man blir mer konkurrenskraftig i arbetslivet, säger han och tillägger:
– Det skapar också ett medlemsvärde att barn och barnbarn till medlemmar kan ansöka om stipendier. Och så etableras en kontakt mellan oss och den yngre generationen.
Tommy Adamsson – Affärsman och sitter i flera styrelser. Ordförande sedan 2006.
”Ett minnesvärt arbete från min tid i styrelsen var när vi drev ett stort historieprojekt. Det resulterade i två böcker om Stockholms Borgerskaps och Grosshandelssocietets historia, från grundandet på 1700-talet fram till 2010. Ett mer personligt minne från åren i Stockholms Borgerskap är när vi firade 400 år i Stadshuset. Min dotter tog emot sitt burskapsbrev då och när hon gick ner för trappen klappade pappahjärtat lite extra. Och så var det en väldigt bra fest!”
Patrik Salén – Entreprenör, investerare och diverse styrelseuppdrag. Vice ordförande sedan 2019. ”Den största behållningen från att sitta i styrelsen är att få ta del av det entreprenöriella och företagande nätverket som Borgerskapet erbjuder. Därtill är även möjligheten att hitta nya affärsmässiga samarbeten spännande.”
Anders Blix – Företagsledare. Styrelsemedlem sedan 2001.
”Gross har tolkat om sitt ursprungliga ändamål från att främja handel och sjöfart till att dela ut stipendier till ungdomar och entreprenörer. Från styrelsearbetet har jag lärt mig hur man lyckats med att förnya en äldre institution och samarbeta mot gemensamma mål. Det är roligt att så många kompetenta personer kan och vill jobba ideellt.”
Jan Larsén – Tidigare vd för rederier inom frakt och turism i flera länder. I dag investerare, företagare och utför ideellt arbete i marina sammanhang och WWF. Styrelsemedlem sedan 2016. ”Det är stimulerande att träffa unga stipendiater och höra om deras framtidsplaner. Jag känner igen mig i dem, livet är faktiskt inte så ruskigt annorlunda än för 40 år sedan. Drivet och ambitionsviljan är densamma. Alla typer av uppmuntran, från stipendium till mentorstöd, är viktigt för blivande entreprenörer. Sen gör förstås min rederibakgrund att jag brinner för de maritima frågorna.”
Cecilia Versteegh – Entreprenör som sitter i styrelsen för flera företag och arbetar med frågor kring avtal, finansiering och IT. Styrelsemedlem sedan 2019.
”Jag är själv entreprenör och har arbetat med alla delar i att bygga företag och verkat i många olika branscher. Erfarenheter som jag hoppas kan vara till nytta i vårt arbete. En av de stora fördelarna med Grosshandelssocieteten är att alla styrelsemedlemmarna har olika yrkesbakgrund, ålder och därmed också olika infallsvinklar. Det skapar en härlig dynamik och spännande samtal på våra möten.”
Johan Piehl – Ordförande Stockholms Borgerskap. Styrelsemedlem sedan 1992.
”Grosshandlare är klass 1 i Stockholms Borgerskap vilket tydliggör vilken stor betydelse grosshandlarna haft för utvecklingen av Stockholms Borgerskap. Nya företagare driver samhället framåt och vi vill stödja unga personer som vill driva på utvecklingen. Eftersom vi är entreprenörer är vi heller inte rädda för att anpassa Gross verksamhet efter tiden vi lever i och verka där vi kan göra mest nytta.”
Anna Wallin-Krasse – Tidigare vd och har nu ett flertal styrelseengagemang. Styrelsemedlem sedan 2020. ”Eftersom jag är historiskt intresserad är det spännande att vara med och förvalta en viktig del av Stockholms Borgerskap och bidra med det jag kan. När jag var 19 år fick jag Gross resestipendium och den slanten gjorde stor skillnad för mig. Jag åkte till Boston och påbörjade en bachelor i international business samtidigt som jag spelade fotboll. Jag vet hur stor betydelse det har att bli sedd, erkänd och få uppmuntran i den åldern. Därför är det extra kul att vara med och dela ut stipendier.”
Peter Kindsjö – Egenföretagare. Styrelsemedlem sedan 2012.
”Det är inspirerande att träffa alla duktiga entreprenörer från SSE Business Lab och lyssna på våra stipendiater. Sen är det spännande att vara med och bidra till Stockholms maritima verksamhet. Framtiden för Stockholms Grosshandelssocietet ser ljus ut, men i en snabbföränderlig tid är det viktigt att vi anpassar vårt arbetssätt. Ett av mina starkaste minnen är när Cecilia Versteegh valdes in som första kvinnliga styrelsemedlem 2019.”
I Stockholms Grosshandelssocietets styrelse ingår även: Jan Bruzelius, Mats Gullström, Philip von Mecklenburg, Christer Tegnér