Sök

Hem för livet

Med målsättningen att fler ska kunna bo kvar hemma har borgaren Lars Strömberg tagit fram stilrena enplansvillor som enkelt kan vårdanpassas.

Text: Sophie Tisell
Lästid: < 1 min läsning

Det var för drygt tio år sedan som borgaren Lars Strömberg började fundera över hur han skulle bo i framtiden.
– Mina föräldrar hade båda flyttat in på vård- och omsorgsboende och även om hemmen inte hade några fel insåg jag att jag nog kommer vilja bo kvar hemma så länge som möjligt, berättar Lars Strömberg.

Några år senare läste Lars Strömberg, som är jurist i grunden, en dom gällande arbetsmiljön för hemtjänsten och förstod att det fanns stora utmaningar för personal att utföra vård i många hem. Då väcktes idén om att bygga boenden som enkelt kan anpassas för framtida vårdbehov. Han tog kontakt med arkitekten Anders Bergkrantz, som har en lång erfarenhet av att arbeta inom vård och omsorg. Och sommaren 2021 stod det första huset klart ute på Ingarö. Utifrån ser det ut som vilken modern enplansvilla som helst med uteplats, stora fönster, rabatter längs husväggen och en grusbelagd parkeringsplats. Detsamma gäller när man kliver in i huset: här möts man av en sober interiör, med stort ljusinsläpp och utsikt över en lummig trädgård.

Det enda som skiljer huset från ett vanligt boende är planritningen. Här går det att anpassa hemmet för att få så kallad avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) – en frivillig vårdform som bland annat erbjuds av region Stockholm. Då får man samma vård som på sjukhus, men kan bo kvar hemma.
– Till exempel har vi byggt en stor hall med flera ingångar. Så om det skulle finnas ett virus, som under coronapandemin till exempel, kan hemtjänsten gå direkt in i gästrummet med sovrum och toalett, utan att behöva vistas i resten av hemmet, berättar Lars Strömberg och fortsätter:
– I sovrummet har vi byggt breda dörrar så att både rullstolar och rullatorer ska kunna passera. Och runt om i hela hemmet är nivåskillnaderna minimala. Enligt IVO:s bestämmelser ska ett vårdutrymme vara 30 kvadratmeter stort, varav 10 kvadratmeter våtutrymme. Den modellen har vi applicerat här.

Det första visningshuset är sålt och ett par i 60-årsåldern har flyttat in.
– Min tanke har hela tiden varit att man ska kunna flytta in i huset när man är i 60-årsåldern och fortfarande frisk. Men vi har även haft barnfamiljer här på visning, så det är verkligen som vilket hem som helst.

Planerna på att bygga fler hus är i full gång och kommuner har också varit intresserade av konceptet.
– Idén är att bygga flera kedjehus. Dels blir det smidigt för vården om äldre bor nära varandra, och så är det så klart trevligt för de boende. Då är det enkelt att träffa andra och anordna aktiviteter, precis som det är i Stockholms Borgerskaps seniorboenden.

För att bygga ett hus, likt visningsbostaden på Ingarö, behövs en tomt på ungefär 200 kvadratmeter. Tio meter lång och tjugo meter bred. På ena halvan av tomten står huset som är 90 kvadratmeter, den andra gör plats för parkering för två bilar, terrass, pergola och en liten trädgård. Lars Strömberg delar gärna med sig av sina ritningar till andra privatpersoner. – Vi är över två miljoner 60-plussare i Sverige och har för få vårdplatser. Jag är bara glad om fler kan bo kvar hemma.

Enligt Lars Strömberg finns det tre stora vinnare med den här typen av boende.
– Det är personerna som får bo kvar hemma längre, men även hemtjänsten som får en bättre och enklare arbetsmiljö. Och så sparar samhället pengar eftersom det är billigare att ha kvar äldre hemma, säger Lars Strömberg och fortsätter:
– Jag bjöd in vårdpersonalen till visningshemmet och de tyckte att det var som en ’dröm’.

Har du planer på att bygga ett hus till dig själv?

– Det är möjligt, jag kan mycket väl tänka mig att flytta in. Men jag trivs väldigt bra där jag bor, så jag ska se om jag kan få in de här funktionerna i mitt nuvarande hem. Det viktigaste är att ha ett stort sovrum och ordentligt våtutrymme.

Sedan fem år tillbaka är Lars Strömberg borgare efter att ha blivit rekommenderad av två vänner.
– Jag tycker att det är en väldigt fin sammanslutning och har nog varit på varenda fest. Sedan jag gick med har jag tipsat många om Stockholms Borgerskap.

Lars Strömberg

Ålder:

71 år.

Familj:

Fru, tre barn och fyra barnbarn.

Bor:

Ingarö

Yrke:

Jurist.

Borgare:

Sedan 2017.