Sök
Ansökan stänger 1 oktober

Stiftelsen Maritimt Kulturarv

Vill du bidra till att bevara och utveckla det maritima kulturarvet genom forskning och utbildning? Ansök om anslag för projekt som syftar till att stödja kulturhistoriskt intressanta fartyg som är i drift. Detta är en möjlighet att främja kunskap och utbildning inom det maritima området.

Vem kan söka bidraget: Forskning och utbildning som hänför till det maritima kulturarvet samt kultur- och traditionsfartyg i drift som ägs av en stiftelse eller förening.

Vem delar ut bidraget: Stiftelsen Maritimt Kulturarv.

Ansökningsperiod: Ansökan sker elektroniskt 1 maj – 1 oktober.

Kontakta oss: info@maritimtkulturarv.se

Anslag till forskning och utbildning som hänför till maritima kulturarvet samt kultur- och traditionsfartyg

Om bidraget

Stiftelsen Maritimt Kulturarv delar ut anslag till projekt som syftar till att bevara och utveckla det maritima kulturarvet genom forskning och utbildning. Anslagen riktar sig till kulturhistoriskt intressanta fartyg som är i drift och ägs av stiftelser eller föreningar. Genom dessa anslag främjas både kunskap och utbildning inom det maritima området, vilket bidrar till att upprätthålla och utveckla vårt maritima kulturarv. Stiftelsen stöder också forskning och utbildning som är relaterad till detta område och samordnar sina insatser med Abraham Rydbergs Sjöfartsstiftelse och Stockholms Grosshandelssocietet där det är relevant.

Ansökningskriterier och information
Anslag kan ansökas för forskning och utbildning som hänför till det maritima kulturarvet.
Anslag kan ansökas av fartyg och båtar i syfte att bevara eller höja deras värde. Fartyg och båtar skall vara i drift, d.v.s. inkomstgenererande och av Sjöhistoriska muséet utsedda till kultur- eller traditionsfartyg. Fartygen och båtarna skall vara ägda av en förening- eller stiftelse eller ägda av aktiebolag som ägs av en förening eller stiftelse.

Exempel på sådant som inte faller inom ramen för stiftelsens anslag:

  • Privata eller av företag ägda fartyg och båtar
  • K-märkta fritidsbåtar
  • Utbildning vid sidan av det som riktar sig till själva kulturarvet t.ex. utbildning inom sjömansyrket, scoutkårer, Tall Ship race.
  • Bokprojekt inom marin historia i största allmänhet
  • Infrastruktur såsom dockor, kranar mm

Ansökningar tas emot under perioden 1 maj – 1 oktober varje år
Inkomna ansökningar utvärderas av stiftelsen i huruvida föreslagna åtgärder i ansökan höjer eller bevarar fartygets värde. Om de förslagna åtgärderna inte uppfyller detta mål rådger stiftelsen hur avsedda åtgärder skall förändras för att uppnå målet. Besked för ansökan meddelas tidigast den 1 oktober och senast den 30 november samma år som inkommen ansökan.

Samordning
Samordning av ansökningar sker i samarbete med Abraham Rydbergs Sjöfartsstiftelse och Stockholms Grosshandelssocietet i de fall då ansökan faller inom ramar för deras anlagsområden. Detta innebär att personuppgifter i din ansökan kan komma att delas med Abraham Rydbergs Sjöfartsstiftelse och Stockholms Grosshandelssocietet.

Stiftelsen Maritimt Kulturarv

Stiftelsen Maritimt kulturarv formaliserades år 2022 på uppdrag av Stockholms Grosshandelssocietet som sedan år 1736 stöttat historisk sjöfart i Stockholm. Stiftelsen har som ändamål att utveckla och bevara det maritima kulturarvet, genom att stötta kulturhistoriskt intressanta fartyg som är i drift, att bygga kunskap samt stötta och initiera forskning och utbildning som hänför till det maritima kulturarvet.